Jämför och hitta bästa hemförsäkringen

Välj rätt hemförsäkring med vår jämförelsetjänst. Jämför snabbt och hitta optimalt skydd för ditt hem och dina värdesaker. Vi guidar dig genom olika typer av försäkringar för ett informerat val. Säkra ditt hem och säkerheten med bästa hemförsäkringen för 2024.

Jämförelse hemförsäkringar 2024

Gofido Hemförsäkring

Trustpilot: 4.3

 • Billig
 • Bra skydd
 • Lätt att anpassa
Prisexempel: 185 kr/mån*
Se ditt pris
Bäst

Hedvig Hemförsäkring

Trustpilot: 4.3

 • Snabb personlig service
 • Drulle inkluderat
 • Ingen bindningstid
 • Överskott går till välgörenhet
Prisexempel: 349 kr/mån*
Se ditt pris
 • Nordens tredje största försäkringsbolag
 • Upp till 15 % samlingsrabatt
 • Topprankat reseskydd ingår
Prisexempel: 196 kr/mån*
Se ditt pris
 • Individuell
 • Bra betyg hos Trustpilot
 • Bra kundsupport

* Prisexemplet är gjort på en man, 42 år boende i en bostadsrätt på 90 kvm i Växjö. I hushållet bor 4 personer. Självrisk är 1500 kr och försäkrat belopp är 1 000 000 kr. Drulle på 50 000 kr är valt (100 000 kr för Gjensidige). Undersökningen är gjord av jamforforsakringar.se 2024-02-11.

Bästa hemförsäkringen 2024

Bäst hemförsäkring 2024 är Gofido hemförsäkring. Utnämnandet baseras på hur väl försäkringen presterar i dessa kategorier:

 • Prisnivå
 • Vad som ingår
 • Kundbetyg

Gofido hemförsäkring ligger på en väldigt bra prisnivå. I prisexemplet kostade det 185 kr/mån för en bostadsrätt på 90 kvm och 4 personer. Detta inkluderade ett försäkrat värde på 1 000 000 kr och en drulle på 50 000 kr. Kundbetyget är högt med 4.3 i snitt hos Trustpilot.

Toppbetygen i alla tre kategorier gör att Gofido hemförsäkring är bäst i test.

Vad kostar en hemförsäkring?

En hemförsäkring kostar från ca 50 kr upp till flera hundra kronor i månaden. Priset beror bland annat på:

 • Om man bor i hyresrätt, bostadsrätt eller i villa.
 • Hur många personer som bor i hushållet.
 • Hur stor bostaden är.

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring är en typ av försäkring som skyddar husägare och hyresgäster mot potentiella ekonomiska förluster kopplade till deras bostad och dess innehåll. Detta kan inkludera skador på bostaden, förlust eller skada på personliga tillhörigheter, samt personligt ansvar för skador som händer i eller runt bostaden. Hemförsäkringen kan också ge ekonomiskt skydd om du av någon anledning inte kan använda din bostad, exempelvis vid en vattenskada eller brand. Beroende på policyn, kan även kostnader för juridiskt stöd eller psykologisk krishjälp efter en händelse vara inkluderade. Det är viktigt att noggrant läsa igenom villkoren i din specifika hemförsäkring för att förstå vad som täcks och vad som inte gör det.

Vad är en hemförsäkring?

Vad finns det för olika hemförsäkringar?

Det finns en rad olika typer av hemförsäkringar för att skydda ditt hem och dina tillhörigheter från oförutsedda händelser. De vanligaste typerna inkluderar:

 • Villaförsäkring: Detta är en omfattande försäkring för husägare som täcker skador på fastigheten, stöld av ägodelar och även personlig ansvarsskyldighet.
 • Hyresrättsförsäkring: Denna försäkring är avsedd för hyresgäster och täcker skador på ägodelar till följd av brand, stöld eller vattenskada.
 • Bostadsrättsförsäkring: Denna täcker skador på förbättringar du gjort i din bostadsrätt, egna ägodelar samt ansvarsskydd.
 • Hemförsäkring för studenter: Denna är speciellt utformad för att täcka de grundläggande behoven hos studenter som lever i studentbostäder.

Alla ovanstående försäkringar innehåller vanligtvis också ett reseförsäkringsskydd och ett rättsskydd. Det finns också tilläggsförsäkringar som du kan lägga till din hemförsäkring, som allriskförsäkring (drulleförsäkring) eller glas- och fönsterförsäkring. Vilken typ av hemförsäkring du behöver beror på din specifika levnadssituation och det bästa är att rådgöra med en försäkringsrådgivare.

Vad ska man tänka på när man väljer hemförsäkring?

När du väljer hemförsäkring är det viktigt att jämföra pris samt vilket skydd olika försäkringsbolag erbjuder. Kolla vad försäkringen täcker, som exempelvis inbrott, brand, vattenskada eller skadegörelse. Var noga med att granska vilka belopp som gäller för olika skador samt självriskens storlek.

Försäkra dig om att hemförsäkringen täcker lösöre, det vill säga alla saker i hemmet som inte sitter fast. Om du äger värdefulla objekt, som konst eller dyra smycken, kan det vara bra att ha en allriskförsäkring eller värdeförsäkring i tillägg till grundskyddet.

Även ansvarsförsäkring, rättsskydd och överfallsskydd kan ingå i vissa hemförsäkringar. Läs villkoren noga så att du vet vad som gäller. Kom ihåg att vissa saker, som ett äldre hus eller om du har en förkärlek för att förvara ljus tända, kan påverka din premie.

Tänk på att priset inte alltid är det viktigaste, utan vad försäkringen faktiskt täcker. Gå alltid igenom priset och villkoren med försäkringsbolaget innan du tecknar en försäkring. Även omförhandla din försäkring då och då för att se om du kan få ett bättre pris.

Vad täcker en hemförsäkring?

En hemförsäkring är grundläggande för att skydda ditt hem och dina ägodelar mot diverse risker. Den brukar typiskt inkludera egendomsförsäkring, vilket innebär skydd för ditt bohag vid skador på grund av exempelvis brand, vattenläckage eller inbrott. Dessutom innehåller den ofta en ansvarsförsäkring som täcker skadestånd om du råkar skada någon annans egendom eller person, samt ett rättsskydd som hjälper med kostnader i juridiska tvister. En hemförsäkring brukar även involvera ett visst reseskydd som ger ersättning vid händelser som inträffar på resor, exempelvis sjukdom, olycksfall eller stöld av bagage.

Som tilläggsförsäkringar erbjuds ofta extra skydd som inte ingår i baspaketet. Ett sådant tillägg kan vara en allrisk- eller drulleförsäkring, som täcker oförutsedda skador på personliga ägodelar. För den som reser mycket kan utökat reseskydd vara ett viktigt tillägg, och ID-stöldskydd kan vara avgörande för att skydda mot identitetsstöld. En detaljerad genomgång av din hemförsäkrings täckning och tillägg kan ge dig en bättre bild av hur väl skyddad du faktiskt är i din vardag.

Läs mer om vad som ingår i en hemförsäkring

Vanliga frågor

Senast uppdaterad:

March 5, 2024