Jämför studentförsäkringar: En komplett guide för studenter 2024

Studietiden är en period av lärande och nya erfarenheter, vilket kräver fokus på studier och socialt liv. För att undvika ekonomiska problem vid oförutsedda händelser är det klokt för studenter att teckna en studentförsäkring.

Topplista studentförsäkringar 2024

Hedvig studentförsäkring

Trustpilot: 4.3

  • Från 49 kr/mån
  • Ingen bindningstid
  • Inklusive drulle och reseskydd
Bäst

Gofido Studentförsäkring

Trustpilot: 4.3

  • Från 55 kr/mån
  • Lätt att anpassa
  • Bra täckning

Bästa studentförsäkringen 2024

Bäst studentförsäkring 2024 är Hedvig studentförsäkring. Utnämnandet baseras på:

  • Prisnivå
  • Vad som ingår
  • Kundbetyg

Försäkringen ligger på en väldigt bra prisnivå. I prisexemplet kostade det 49 kr/mån inklusive drulle och reseskydd. Kundbetyget är högt med 4.3 i snitt hos Trustpilot.

Toppbetygen i alla tre kategorier gör att Hedvig studentförsäkring är bäst i test.

Vad kostar en studentförsäkring?

FörsäkringsbolagDrullePris (kr/mån)
HedvigIngårFrån 49 kr
GofidoTillägg (från 21 kr/mån)Från 55 kr

Vad är studentförsäkring?

Studentförsäkring är en försäkringsform som är särskilt utformad för att täcka de unika behoven hos studerande. Dessa försäkringar erbjuder skydd för personliga tillhörigheter, personskador, ansvarsskydd och ibland även sjuk- och reseförsäkring, allt anpassat för en studentbudget.

Vad är studentförsäkring?

Varför behöver studenter försäkring?

Som student är man ofta mer sårbar för finansiella bakslag. Med begränsade inkomstkällor kan kostnader till följd av stöld, skadegörelse eller sjukdom bli svåra att hantera. En studentförsäkring fungerar som en trygghet som tar hand om oförutsedda utgifter och minimerar risken för ekonomiskt avbräck under studierna.

Vilka typer av skydd inkluderar studentförsäkringen?

Personskydd

Detta skydd hjälper dig som student om du skulle råka ut för en olycka. Det kan inkludera ersättning för läkarvård, rehabilitering eller förlorad arbetsinkomst under återhämtning.

Egendomsskydd

Studentbostäder är ofta mål för inbrott. Egendomsskydd täcker förlusten eller skadan av personliga tillhörigheter som datorer, mobiltelefoner och böcker.

Ansvarsskydd

Skulle du som student orsaka skada på någon annans egendom, kan ansvarsskyddet täcka ersättningskostnaderna för skadan.

Sjukförsäkring

En del studentförsäkringar innehåller sjukförsäkring som täcker kostnader för sjukvård som inte omfattas av det allmänna sjukvårdssystemet.

Reseförsäkring

Om studierna innefattar resor eller utlandsstudier är det viktigt med ett reseförsäkringsskydd som täcker olyckor och sjukdomar under resan.

Hur väljer man rätt studentförsäkring?

Utvärdera ditt behov

Innan du tecknar en studentförsäkring är det viktigt att noga överväga vad just du behöver. Tänk på vad du äger, hur du lever och vilka risker du kan tänkas utsättas för.

Forska och jämför

Det finns många försäkringsbolag som erbjuder studentförsäkringar. Jämför priser, villkor och täckningsomfattning för att hitta det bästa alternativet för dig.

Läs det finstilta

Det är avgörande att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren innan du skriver på något. Se till att du förstår vilka undantag som gäller och vad som krävs för att en skada eller förlust ska vara ersättningsbar.

Tips för att få ut det mesta av din studentförsäkring

Håll ordning på dina tillhörigheter

Förvara kvitton och garantibevis på ett säkert ställe. Ta även bilder på dina värdesaker så att du enkelt kan bevisa ägarskap om olyckan är framme.

Säkerhet först

Förebygg skador och stölder genom att alltid låsa dörrar och fönster samt använda lås till cykel och värdesaker.

Håll försäkringsbolaget uppdaterat

Om du flyttar eller skaffar nya värdesaker är det viktigt att uppdatera din försäkringsinformation för att försäkra att din täckning är aktuell.

Var proaktiv

Om något händer, anmäl det direkt till försäkringsbolaget. Försena inte, då det kan påverka din möjlighet att få ersättning.

Vanliga frågor

Senast uppdaterad:

March 5, 2024