Vilka är de vanligaste kattraserna i Sverige?

Publicerad: 2024-01-04
Ragdoll

Enligt SVERAKs undersökning 2021 är dessa de vanligaste kattraserna i Sverige.

1. Ragdoll

Ragdoll-katter har en tendens att ständigt toppa listan över de populäraste raserna tack vare sitt avslappnade temperament och silkeslena päls. Dessa katter är lugna, vänliga, och kända för sin fantastiska förmåga att slappna av helt när de hålls, vilket förklarar deras namn "ragdoll", som betyder trasdocka.

2. Maine Coon

Den majestätiska Maine Coon är en av världens största huskattraser och är berömd för sitt leonina utseende samt sitt vänliga och tillmötesgående temperament. Denna ras är särskilt älskad för sitt busiga uppförande som varar långt in i vuxenåldern.

3. Sibirisk Katt

Denna robusta ras, som är känd för sin tjocka, vattenavvisande päls, är mycket anpassad till de kalla och varierande klimaten, likt det svenska. Sibiriska katter har ett hjärtligt natur och är även kända för att vara en av få kattraser som anses vara hypoallergena.

4. Norsk Skogkatt

Med sina anor djupt rotade i de nordiska skogarna är den norsk skogkatt en riktig viking bland kattraser. Med sin tjocka, glänsande päls, buskiga svans och stora storlek är denna ras skapt för att överleva i hårda klimat.

5. Brittisk Korthår

Denna katt har charmiga rundade former; från dess kinder, mjuka linjer i kroppen, till dess korta "teddy-päls". Den brittiska korthåren är känd för sitt milda och lugna temperament.

6. Helig Birma

Helig Birma är en ras med ett mytiskt ursprung och kännande för de vita "handskarna" på sina tassar. Denna lojala och samspelta ras är inte bara en skönhet att se på utan också en varm och tillgiven familjemedlem.

7. Neva Masquerade

Inte helt skild från sibirisk katt, är Neva Masquerade egentligen en kolorit-variant av samma ras. De är kända för sina kontrasterande färger och sin "maskerade" ansikte, vilket ger dem ett särskilt slående utseende.

8. Bengal

Bengalkatten är unik med sitt exotiska, leopardliknande mönster på pälsen. Denna ras är energisk och lekfull och kan ibland kräva mycket uppmärksamhet och aktivitet från sina ägare.

9. Devon Rex

Devon Rex är lätt att känna igen på sin krulliga päls, stora öron och spända, muskulösa kropp. Älskvärda och ibland något busiga uppskattas dessa katter för sin tillgivenhet och sina hundliknande egenskaper.

10. Brittisk Långhår

En långhårig variant av den brittiska korthåren, är brittiska långhåren relativt ny på scenen. De bär samma lugna och jämna temperament som sina korthåriga kusiner men med en päls som kräver lite mer omvårdnad.

Visa kattförsäkringar

Relaterade artiklar